Home » Sarı Nokta Hastalığı

Sarı Nokta Hastalığı

Bize Ulaşın
Contact Us

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu

Sarı Nokta Hastalığı

Satı Nokta Hastalığı nedir?

Sarı Nokta Hastalığı gerçek ismi ile Islak Makula Dejenerasyonu çevresel görüşü etkilemez ancak önemli merkezi görme kaybına neden olabilmektedir. Özellikle yaşa bağlıSarı nokta hastalığı, makula dejenerasyonu makula dejenerasyonu yani Sarı Nokta Hastalığı retinanın merkezi görüşünüzden sorumlu kısmını (makula) etkileyen kronik bir göz hastalığıdır. Hastalık, yaşlı erişkinlerde görme kaybının en yaygın nedenlerinden biridir. Makula Dejenerasyonu tipik olarak bulanık veya çarpık görüşe veya görme alanınızın merkezinde kör bir noktaya neden olur. Yan (periferik) görüşünüzü etkilememektedir.

Yaş Sarı Nokta Hastalığı, yaşa bağlı Makula Dejenerasyonunun iki tipinden biridir. Diğer tip – kuru  – daha yaygın ve daha az şiddetlidir. Makula Dejenerasyonu olanların sadece yüzde 10 ila 15’ini etkileyen ıslak tip, her zaman kuru tip olarak başlamaktadır.

Islak Sarı Nokta Hastalığı görme kaybına aşağıdakiler neden olmaktadır:

Anormal kan damarı büyümesi. Bazen anormal yeni kan damarları makula’nın altından ve içine doğru büyümektedir. Bu kan damarları, retinanın işlevine müdahale ederek sıvı veya kan sızdırabilmektedir.

Bilhassa gözün arkasına ve retinanın altına sızdığında birikebilir ve makula da bir yumruya neden olabilmektedir.

Bilhassa görmenizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, düzenli olarak ve mümkün olan en kısa sürede bir göz doktoruna görünmelisiniz. Neticede ıslak yaşa bağlı makula dejenerasyonu aniden ortaya çıkabilmekte ve hızla ilerleyebilmektedir. Tedavi görme kaybını yavaşlatmaya ve bağımsızlığı korumaya yardımcı olabilmesi mümkündür.

Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri

Özellikle Islak maküler dejenerasyon semptomları genellikle aniden ortaya çıkar ve hızla kötüleşmektedir.

Semptomlar aşağıdakileri içermektedir:

  • Eğik görünen düz çizgiler gibi görsel çarpıtmalar.
  • Bir veya iki gözde azalmış merkezi görüş.
  • Yakın çekim yaparken veya okurken daha parlak ışık ihtiyacı.
  • Loş ışıklı bir restorana girerken olduğu gibi düşük ışık seviyelerine uyum sağlamada artan zorluk.
  • Yazdırılan kelimelerin artan bulanıklığı.
  • Renklerin yoğunluğunun veya parlaklığının azalması.
  • Yüzleri tanımada zorluk.
  • Görüş alanınızda iyi tanımlanmış bulanık bir nokta veya kör nokta.

Makula dejenerasyonu yan (periferik) görüşü etkilemez, bu nedenle nadiren tam körlüğe neden olmaktadır.

Ne zaman doktora görünmeli

Aşağıdaki durumlarda göz doktorunuza görünün:

Merkezi vizyonunuzdaki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Renkleri ve ince ayrıntıları görme yeteneğiniz bozulmaktadır. Özellikle 60 yaşından büyükseniz, bu değişiklikler, Sarı Nokta Hastalığı ilk belirtisi olabilmektedir.

Sarı Nokta Hastalığın Nedenleri

Özellikle Islak makula dejenerasyonunun kesin nedenini bilinmemekle beraber, kuru makula dejenerasyonu olan kişilerde gelişmektedir. Bilhassa yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan tüm insanların yaklaşık %20’si ıslak formdadır.

Islak Makula Dejenerasyonu farklı şekillerde gelişebilir:

Özellikle anormal kan damarı büyümesi görme kaybına neden olmaktadır. Bazen koroidden makula içine doğru anormal yeni kan damarları büyüyebilir (koroid neovaskülarizasyonu). Koroid, retina ile gözün dış, sert tabakası (sclera) arasındaki kan damarları tabakasıdır. Neticede bu anormal kan damarları, retinanın işlevine müdahale ederek sıvı veya kan sızdırması mümkündür.

Gözün arkasında sıvı birikmesinden kaynaklanan görme kaybına sebep olmaktadır. Koroidden sıvı sızdığında retina pigment epiteli adı verilen ince hücre tabakası ile retina arasında veya retina tabakaları içinde birikmektedir. Özellikle Makulada bir yumruya neden olarak görme kaybı veya bozulma ile sonuçlanması mümkündür.

Sarı Nokta Hastalığı Teşhisi

Özellikle Doktorumuz tıbbi ve aile geçmişinizi gözden geçirecek ve tam bir göz muayenesi yapacaktır. Sarı Nokta Hastalığı tanısını doğrulamak için, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç başka test yapabilir:

  • Göz arkasının muayenesi: Göz doktorunuz, gözlerinizi genişletmek için gözlerinize damlalar koyacak ve gözünüzün arkasını incelemek için özel bir alet kullanacaktır. Drusenin neden olduğu sıvı veya kan veya benekli bir görünüm arayacaktır. Makula dejenerasyonu olan kişilerde genellikle retinanın altında oluşan çok sayıda drusen – sarı birikinti vardır.
  • Görüşünüzün merkezindeki kusurları test edin. Bir göz muayenesi sırasında, göz doktorunuz merkezi görüşünüzdeki kusurları test etmek için bir Amsler çizelgesi kullanacaktır. Makula dejenerasyonunuz varsa, çizelgede bazı düz çizgiler soluk, kırık veya bozuk görünecektir.
  • Floresein Anjiyografi. Bu test sırasında doktorunuz kolunuzdaki bir damara renkli bir boya enjekte edilecektir. Boya, gözünüzdeki kan damarlarına gider ve onları vurgular. Boya kan damarlarında dolaşırken özel bir kamera fotoğraf çekecektir. Görüntüler, sızıntı yapan anormal kan damarlarınız veya retina değişiklikleriniz olup olmadığını gösterecektir.
  • İndosiyanin yeşili anjiyografi. Floresein anjiyografi gibi, bu test de enjekte edilmiş bir boya kullanılmaktadır. Floresein anjiyografi bulgularını doğrulamak veya retinanın daha derinlerindeki anormal kan damarlarını belirlemek için kullanılmaktadır.
  • Optik koherens tomografi. Bu noninvaziv görüntüleme testi, retinanın ayrıntılı kesitlerini göstermektedir. İncelme, kalınlaşma veya şişme alanlarını tanımlar. Bu test ayrıca retinanın maküler dejenerasyon tedavilerine nasıl tepki verdiğini izlemeye yardımcı olmak için kullanılmaktadır.

Optik Koherens Tomografi (OCT) anjiyografi. Bu, bazı durumlarda doktorunuzun makuladaki istenmeyen kan damarlarını görselleştirmesine olanak tanıyan daha yeni, noninvaziv bir testtir.

Özellikle Kuru Maküler Dejenerasyon bir veya iki gözü etkileyebilir. Sadece bir gözünüz etkilenirse, sağlam gözünüz zayıf gözü telafi edebileceğinden görüşünüzde herhangi bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz. Ve durum yan (çevresel) görüşü etkilemez, bu nedenle nadiren tam körlüğe neden olmaktadır.

Bilhassa Kuru makula dejenerasyonu, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun iki tipinden biridir. Retina altında büyüyen ve sızıntı yapan kan damarları ile karakterize olan ıslak (neovasküler) makula dejenerasyonuna ilerlemesi mümkündür. Ancak Kuru tip daha yaygındır, genellikle yavaş ilerler (yıllar içinde). Özellikle Islak tip, görmede nispeten ani bir değişikliğe neden olma ve ciddi görme kaybına neden olma olasılığı daha yüksektir.

Ne zaman doktora görünmeli

Aşağıdaki durumlarda göz doktorunuza görünün:

  • Merkezi vizyonunuzdaki değişiklikleri fark edersiniz.
  • Renkleri ve ince ayrıntıları görme yeteneğiniz bozulur.

Bu değişiklikler, özellikle 60 yaşın üzerindeyseniz, makula dejenerasyonunun ilk belirtisi olabilmektedir.

Kuru Tip Yaşa bağlı Makula dejenerasyonu hatalığında VALEDA tedavisi:

Kuru Tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu tedavisinde VALEDA tedavisi Mersin Vizyon Göz Hastanesinde uygulanmaktadır. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu yaşlı insanları etkileyen bir durumdur ve kişinin merkezi görüş alanında görme kaybına sebep olmaktadır. Maküler (veya merkezi) retinada dejeneratif lezyonlar geliştiğinde ortaya çıkar. Kuru Tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunun çeşitli formları mevcuttur. Bu durum araba kullanma, okuma vb. gibi günlük aktivitelerinizi etkileyebilir. Bugüne kadar, Kuru Tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunun tedavi seçenekleri diyet takviyeleri ve yaşam tarzı müdahaleleriyle sınırlıydı. Ancak Kuru Tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunun mevcut tedavisinde güvenli, invazif olmayan ve ağrısız bir terapi olan fotobiyomodülasyonu kullanılmaktadır. VALEDA tedavisinde Kuru Tip Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu için doğrudan bir tedavi mümkün olabilmektedir

  • Fotobiyomodülasyon terapisi veya daha önce bilindiği şekliyle soğuk lazer terapisi, hücresel düzeyde gençleşmek için kırmızı, sarı ve yakın kızılötesi ışığın dalga boylarını kullanmaktadır.
  • Tedavi edilmezse Kuru Tip Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu yaşlandıkça ilerler ve görme kaybına neden olabilir.
  • Çalışmalar VALEDA fotobiyomodülasyon tedavisinin görsel sonuçları iyileştirebileceğini göstermiştir. Yaşlanan gözde hücreler hastalanarak fonksiyon kaybına ve hücre ölümüne neden olabilir.
  • VALEDA, göz hücrelerinde enerji üretimini uyararak çalışır ve hücrelerin görevlerini yerine getirme yeteneklerini geliştirir. Sağlıklı hücreler iyi göz sağlığı için gereklidir.

Valeda tedavisinin kapsamı nedir? Herhangi bir özel hazırlığa ihtiyacım var mı?

  • Gözlük veya kontakt lens kullanıyorsanız, tedaviye başlamadan önce bunları çıkarmanız istenecektir.
  • VALEDA tedavisini rahatça oturarak alabilirsiniz.
  • Tedaviyi uygulayan göz doktorumuz, 5 dakikadan kısa süren tedavinin her adımında size rehberlik edecektir.
  • Her iki gözün tedavisi 10 dakikadan az sürecektir.
  • Genelde yapılan tedavilerde 3-4 hafta boyunca haftada 3 kez yapılan tedaviyi takiben görme fonksiyonunda faydalar olduğunu göstermiştir.
  • VALEDA Tedavisi, Kuru Tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastaları için önerilen tedavi protokolüdür.
  • Bir tedaviyi kaçırırsanız, seansın 3-4 haftalık tedavi serisi süresi içerisinde telafi edilmesi önerilir.

Kuru Tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu probleminiz var ise VALEDA tedavisi için uygunluk değerlendirmesi için bize ulaşarak muayene randevu talep edebilirsiniz.

Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz: Tecrübeli ve Uzman Göz Doktorlarımız Kimler? Hassas Profilli Hasta Programı Hakkında. Protez Göz Ameliyatı Hakkında. Keratokonus Hastalığı Hakkında. Retina Hastalıkları ve Vitrektomi Ameliyatları Hakkında. Macular Degeneration (Dış Kaynak)