Home »
Genel Göz Muayenesi
Genel Göz Muayenesi
Göz Muayenesi, görüşünüzü değerlendirmek ve göz hastalıklarını kontrol etmek için bir dizi test içermektedir. Özellikle göz doktorunuz muhtemelen çeşitli aletler kullanacaktır. Neticede gözlerinize parlak ışıklar tutacak ve bir dizi mercekle bakmanızı isteyecektir. Bilhassa muayene sırasında yapılan her test, görüşünüzün veya göz sağlığınızın farklı bir yönünü değerlendirir.
Neden düzenli göz muayenesi yaptırmalısınız?
Göz muayenesi, göz problemlerini en erken aşamada, yani tedavi edilebilir olduklarında tespit etmeye yardımcı olmaktadır. Düzenli göz muayeneleri, göz sağlığı uzmanınıza görme değişikliklerini düzeltmenize veya bunlara uyum sağlamanıza yardımcı olma şansı vermektedir. Özellikle size gözlerinizin bakımıyla ilgili ipuçları sağlamkatadır. Sonuçta bir göz muayenesi genel sağlığınıza dair ipuçları sağlaması mümkündür.
Göz Muayenesi ne zaman yapılmalı?
Bilhassa yaşınız, sağlığınız ve göz problemleri geliştirme riskiniz de dahil olmak üzere, ne sıklıkla göz muayenesine ihtiyacınız olduğunu çeşitli faktörler belirleyecektir.
Genel yönergeler aşağıdaki gibidir:
Yetişkinler
Genel olarak, sağlıklıysanız ve görme sorunu belirtileriniz yoksa, bazı görme değişikliklerinin ve göz hastalıklarının başlaması muhtemel olan 40 yaşında tam bir göz muayenesi yaptırmanızı öneririz. Özellikle tetkik sonuçlarına dayanarak, doktorumuz gelecekte ne sıklıkta göz muayenesi yaptırmanız gerektiğini önerecektir.
Bilhassa 60 yaşında veya daha büyükseniz, gözlerinizi yılda bir veya iki kez kontrol ettirmelisiniz.
Aşağıdaki durumlarda gözlerinizi daha sık kontrol ettirin:
- Gözlük veya kontakt lens kullananlar.
- Ailede göz hastalığı veya görme kaybı öyküsü varsa.
- Diyabet gibi daha fazla göz hastalığı riskine sokan kronik bir hastalığınız varsa.
- Göze tesir eden ve yan etkileri olan ilaçlar alıyorsanız.
- Şimdi göz probleniz var mı?
- Geçmişte göz problemleriniz oldu mu?
- Gözlük veya kontak lens kullanıyor musunuz? Eğer öyleyse, onlardan memnun musunuz?
- Son yıllarda hangi sağlık sorunlarını yaşadınız?
- Hangi ilaçları kullanıyorsun?
- İlaçlara, yiyeceklere veya diğer maddelere alerjiniz var mı?
- Göz ameliyatı oldunuz mu?
- Ailenizde makula dejenerasyonu, glokom veya retina dekolmanı gibi göz problemleri olan var mı?
- Sizde veya ailenizde diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya tüm vücudu etkileyebilecek başka sağlık sorunları var mı?
Göz Muayenizden önce kendinize bu soruların cevaplarını hazırlamanızı tavsiye ederiz.
3 yaş ve altı çocuklar
Çocuk doktorunuz, muhtemelen çocuğunuzun gözlerini sağlıklı göz gelişimi açısından kontrol edecek ve en yaygın çocukluk çağı göz problemlerini arayacaktır. Örnek: tembel göz, şaşılık veya yanlış hizalanmış gözler teşhis edilir. Özellikle 3 ila 5 yaşları arasında daha kapsamlı bir göz muayenesi, görme ve göz hizası ile ilgili sorunları arayacaktır. Bilhassa Göz Tembelliği cocuklarda görülen bir hastalıktır ve 7 yaşına kadar mutlaka teşhis ve tedavi edilmelidir. Malesef ileri yaşlarda teşhis edilen göz tembelliğinizin bir tedavisi yoktur. Neticede tembel olan bir gözde cocuklarda hayat boyu kalıcı görme kaybına yol açacaktır. Bu yüzden çocuklarınızı 2 yasından 7 yaşına kadar her yıl göz muayenesini yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
Okul çağındaki çocuklar ve ergenler
Bilhassa çocuğunuzun anaokuluna başlamadan önce görüşünü kontrol ettirmelisiniz. Çocuğunuzun doktoru bundan sonra ne sıklıkta göz muayenesi yapılması gerektiğini önerecektir.
Göz Muayenesi esnasında tıbbi geçmişinizi öğrenmek ve göz testlerinizi yapmak gibi işlemlerin bir bölümünü klinik asistanı veya biyomedikal teknisyeni yapabilir.
Bir Göz Muayenesi genellikle şu adımlar içermektedir:
Görüşünüzü iyileştirmek için gözlük veya kontakt lenslere ihtiyacınız olup olmadığını görmek için görme keskinliğiniz ölçülecektir.
Göz basıncınızın non-kontak tonometri cihazı ile ölçümü yapılacaktır. Doktorunuzun gözünüzün içini daha rahat görebilmesi için göz bebeğinizi genişleten bir göz damlası kullanabilir.
Doktorunuz görüşünüzü ve gözlerinizin tüm bölümlerinin görünümünü ve işlevini kontrol etmek için birkaç test uygulayacaktır.
Muayeneden sonra
Göz muayenenizin sonunda, doktorumuz, ile birlikte görüşünüzün değerlendirilmesi yapacaksınız. Göz hastalığı riskiniz ve görme duyunuzu korumak için alabileceğiniz önleyici tedbirler dahil olmak üzere tüm testlerin sonuçlarını tartışacaksınız.
Görme keskinliği testi
Bu test ne kadar net gördüğünüzü ölçecektir. Doktorunuz sizden bir tabloya veya biraz uzağa yerleştirilmiş bir ekrana basılmış alfabenin farklı harflerini tanımlamanızı ister. Grafikte aşağı doğru hareket ettikçe yazı satırları küçülecektir.
Özellikle her göz ayrı ayrı test edilecektir. Yakın görüşünüz, okuma mesafesinde tutulan harflerin bulunduğu bir kart kullanılarak da test edilmektedir.
Kırılma değerlendirmesi
Işık dalgaları korneanızdan ve lensinizden geçerken kırılmaktadır. Görüntü tam olarak gözünüzün arkasına tam olarak odaklanmıyorsa, kırma kusurunuz var demektir. Bu, mümkün olduğunca net görmek için gözlük, kontakt lens veya refraktif cerrahi gibi bir tür düzeltmeye ihtiyacınız olduğu anlamına gelecektir.
Kırma kusurunuzun değerlendirilmesinde doktorumuz, sizin için en keskin ve rahat görüşü sağlayacak bir lens/gözlük reçetesi belirleyecektir.
Doktorumuz, gözlük veya kontakt lens reçetenizi belirlemek için bilgisayarlı bir ölçüm cihazı kullanarak kırma kusurunuzu ölçecektir.
Göz doktorumuz genellikle, farklı lenslerden (phoropter) oluşan bir cihazdan bakmanızı isteyerek görüşünüzde ince ayar yapacaktır. Özellikle hangi lens kombinasyonunun size en keskin görüşü sağladığına karar vermenizi isteyecektir.
Bio-Mikroskop muayenesi
Mikroskop aracılığı ile gözünüzün önünü yoğun bir ışık çizgisiyle büyüten ve aydınlatan bir göz mikroskopudur. Doktorumuz bu cihazı göz kapaklarını, kirpikleri, korneayı, irisi, lensi ve kornea ile iris arasındaki sıvı odasını incelemek için kullanılmaktadır.
Doktorumuz, gözünüzün üzerindeki yaş filmini renklendirmek için en yaygın olarak floreseinolan bir boya kullanabilir. Bilhassa gözünüzün önündeki hasarlı hücreleri ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır. Gözyaşlarınız boyayı gözünüzün yüzeyinden oldukça hızlı bir şekilde yıkayacaktır.
Retina muayenesi
Bazen oftalmoskopi veya funduskopi olarak adlandırılan bu muayene, doktorunuzun retina, optik disk ve retinayı besleyen retinal kan damarları dahil olmak üzere gözün arkasını değerlendirmesini sağlar. Doktorunuz, göz bebeklerinizi muayeneden önce göz damlası ile büyültecektir. Akabinde gözünüze ışık tuttuğunda göz bebeklerinizin küçülmesini engellenecektir.
Göz damlası verdikten sonra, göz doktorunuz gözünüzün arkasını görmek için aşağıdaki tekniklerden birini veya birkaçını kullanacaktır.
Doğrudan muayene. Göz doktorunuz, gözün arkasını görmek için gözbebeğinize bir ışık huzmesi göndermek için bir oftalmoskop kullanır. Bazen bu muayeneden önce gözlerinizi büyütmek için göz damlası gerekli değildir.
Dolaylı sınav. Bu sınav sırasında sınav koltuğuna oturabilir veya arkanıza yaslanabilirsiniz. Göz doktorunuz, yoğunlaştırıcı bir mercek ve alnına monte edilmiş parlak bir ışık yardımıyla gözün içini inceler. Bu muayene, doktorunuzun gözünüzün içindeki retinayı ve diğer yapıları çok detaylı ve üç boyutlu olarak görmesini sağlayacaktır.
Glokom taraması
Non-Kontak Tonometri ile gözünüzün içindeki sıvı basıncı ölçülecektir. (göz içi tansiyon). Bu, göz doktorunuzun optik sinire zarar veren bir hastalık olan glokomu tespit etmesine yardımcı olan bir testtir.
Aşağıdakiler dahil olmak üzere göz içi basıncını ölçmek için çeşitli yöntemler mevcuttur:
Non-Kontak Tonometri (Temassız). Bu yöntem, gözünüzdeki basıncı tahmin etmek için bir hava üfleme kullanır. Hiçbir alet gözünüze değmez, bu nedenle anesteziye ihtiyacınız olmaz. Gözünüzde ürkütücü olabilecek anlık bir hava nabzı hissedeceksiniz.
Göz basıncınız ortalamanın üzerindeyse veya optik siniriniz olağandışı görünüyorsa, doktorunuz korneanızın kalınlığını ölçmek için ses dalgalarını kullanan bir pakimetre kullanabilir. Kornea kalınlığını ölçmenin en yaygın yolu, gözünüze anestezik bir damla koymak ve ardından gözün ön yüzeyine temas edecek şekilde küçük bir sonda yerleştirmektir. Ölçüm saniyeler sürer.
Yaşınıza, tıbbi geçmişinize ve göz hastalığı geliştirme riskinize bağlı olarak daha özel testlere ihtiyacınız olabilir.
Bir göz muayenesinin sonuçları şunları içerir:
- Gözlük veya Lens ihtiyacınızı tespit eder.
- Excimer Lazer Göz Ameliyatı ile görme düzeltmesine ihtiyacınız olup olmadığını tespit eder.
- Gözlerinizin sağlıklı olup olmadığını tespit eder.
- Katarakt, glokom veya Maküler Dejenerasyon veya diyabetik retinopati gibi retina bozukluklarınız olup olmadığını.
Göz muayeneniz başka anormal sonuçlar verirse, doktorumuz başka testler isteyebilir. Sonuçta farklı testler uygulayarak, hastalığın tedavisi için sonraki adımları sizinle tartışacaktır.
Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz : Göz Doktorlarımız Kimler?. LASIK Göz Ameliyatları Hakkında. DSR Göz Kanal Tıkanıklığı Tedavileri Hakkında. Göz Kuruluğu Tedavileri Hakkında. Göz Eti yürümesi Piterjiyum Hakkında. Glokom Göz Tansiyonu Hastalığı ve Tedavileri Hakkında. Katarakt Ameliyatları Hakkında.