Home »
Protez Göz Ameliyatları
Protez Göz Ameliyatları
Evisserasyon ve Enükleasyon
Evisserasyon ve Enükleasyon nedir?
Özellikle Enükleasyon ve Eviserasyon, oküler protez (yapay göz) için gözün göz yuvasından veya yörüngesinden çıkarılması ameliyatını ifade eden Protez Göz Cerrahisi terimleridir. Enükleasyon, göz küresinin tamamının, göz kapaklarının ve göz kaslarının astarının geride bırakılarak cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Eviserasyon işleminde yalnızca gözün içindekiler çıkarılır, gözün beyaz kısmı (sklera) ve göz kasları sağlam kalır.
Eviserasyon veya Enükleasyon ameliyatında
Boş göz çukuruna protezi yerleştirmeden önce protezin hazırlanması gerekir. Göz yuvasını hazırlamak için gözü çevreleyen dokuya uyum sağlamak amacıyla gözün içine yerleştirilen yörünge implantları ve oküler kalıplar kullanılır. Özellikle iki parçalı yörünge implantı ve göz protez sistemi, göz yuvasının stabil ve iyi tolere edilen estetik restorasyonunu sağlar. Göz implantı ve göz protezi yerleştirilerek gözün çıkarılmasıyla görme sağlanamasa bile doğal bir görünüm elde edilebilir.
Ayrıca göz çukuru implantları, gözünüz çıkarıldığında kaybedilen doku hacmini yerine koymak için yuvanın (konjonktiva) astarının arkasına yerleştirilen küresel protezlerdir. İmplantın yer değiştirmesini önlemek ve yuva hareketine yardımcı olmak için implant yüzeyine ekstra oküler kaslar bağlanabilir.
Özellikle göz kalıpları, iyileşme sürecinde kapanma veya yapışıklıkları önlemek amacıyla ameliyat sonrası kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Adaptörler, iç yüzeyleri yaklaşık olarak yörüngenin eğriliğine göre şekillendirilmiş, küçük, akrilik fincan şeklinde aparatlardır. Küf kullanımı hastalarda önemli klinik farklılık yaratmaktadır. Göz yuvası iyileştikçe ve şişlikler azaldıkça kalıplar 6 ila 8 hafta boyunca yerinde kalacaktır.
Göz Protezi (yapay göz)
Enükleasyon, Eviserasyon veya yörüngesel ekzonasyon sonrası mevcut olmayan doğal gözün yerine geçen bir protez türüdür. Buna göre protez, kalıpların yerine geçerek göz kapağı implantının üzerine ve göz kapaklarının altına oturmaktadır.
Özellikle bu ameliyatı yapacak göz cerrahının, travma veya hastalık nedeniyle gözünü veya gözünü kaybetmiş kişilere göz protezlerinin yapımı ve takılması konusunda uzmanlaşması gerekmektedir.
Enükleasyon veya Eviserasyon neden gereklidir?
Özellikle ciddi bir yaralanmanın ardından, gözdeki bir tümörün (göz içindeki tümörler) çıkarılması, kör gözdeki ağrının kontrol altına alınması, gözdeki ciddi bir enfeksiyonun hafifletilmesi veya şekli bozulan bir kişinin kozmetik olarak iyileştirilmesi gerekebilir.
Ameliyat olmamayı seçersem ne olur?
Özellikle gözünüzü görmezden gelmeyi tercih ederseniz, birçok farklı sonuçla karşılaşabilirsiniz. Göz içi tümör büyümeye devam edebilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir, bu da tedaviyi zorlaştırır. Ayrıca enfeksiyon kapmış bir göz daha da kötüleşebilir ve enfeksiyon yayılabilir, bu da tedaviyi ve ağrı yönetimini zorlaştırabilir.
Neden bir prosedürü diğerine tercih etmelisiniz?
Enükleasyon, bir göz içi tümörü, ciddi bir enfeksiyonu tedavi etmek veya göze gelen travmayı takiben ciddi bir otoimmün durumun (sempatik oftalmi adı verilen) gelişme riskini azaltmak için gözün çıkarılması durumunda sıklıkla kullanılan prosedürdür.
Eviserasyon daha az invaziv bir işlemdir ve ameliyat edilecek gözün durumuna bağlı olarak bir seçenek olabilir. Ayrıca cerrahınız sizin için en uygun ameliyatı önerecektir.
Daha detaylı bilgi için doktorumuzdan randevu alabilirsiniz.