Bizi Ara +90 324 238 83 83
Home »
Home »
Retinitis Pigmentosa (Gece körlüğü), kalıtımsal olarak nesillere geçen retinaya bağlı her 4000 kişide bir görülen sıkıntılı bir göz hastalığıdır. Neticede Gece Körlüğü hastalığı gözümüzün retina bölümünü etkiler. Gözümüzün Retinası, ışığa duyarlı gözün arkasını kaplayan sinir tabakasıdır. Özellikle bu hastalık yavaş ilerleyen bir hastalık olup ileriki aşamalarında kesin bir görme kaybına neden olur. Ayrıca bu hastalık halk arasında “tavuk karası” hastalığı olarakta bilinmektedir.
Sonuçta Retinitis Pigmentosa, aileden kalıtımsal geçen bir grup göz hastalığının parçasıdır. Hastalığın tüm çeşitleri retinanın ışığı algılama kabiliyetini etkiler. Neticede Retina ile ilgili sorun aşağıdakilerden herhangi birinde gerçekleşmesi mümkündür:
Özellikle Gece Körlüğü semptomları genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. Bununla birlikte, her hasta semptomları farklı şekilde yaşaması mümkündür. Bilhassa Retinitis Pigmentosa hastası olan bazı kişilerde hastalık yavaş ilerlemektedir. Neticede zaman içerisinde ciddi bir görme kaybı oluşturur. Özellikle bazı hastalarda görme yetilerini çok daha hızlı ve ciddi şekilde kaybederler.
Bilhassa hastalığın belirtileri diğer göz hastalıkları gibi görünmesi mümkündür ve doğru teşhis için mutlaka göz doktorumuza başvurun.
Göz Doktorumuz yasadığınız sorunu tanımlamak için geçmişinize yönelik sorular sorarak ayrıtılı bir değerlendirme sonrasında göz muayenenizi yapacaktır. Özellikle tanı koymak için aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını yapabilir.
Göz doktorumuz, aşağıdakilere dayalı olarak sizin için uygun tedaviyi seçmesi mümkündür.
Özellikle Retinitis Pigmentosa semptomları bazen diğer retina hastalıklarına benzeyebildiğinden, doğru teşhis için her zaman göz doktoruna başvurmanız gerekmektedir.
Özellikle Gece Körlüğü hastalığının teşhisi ile hastalığın ilerlemesi durdurulması veya yavaşlatılması mümkündür. Ayrıca bu durumdaki hastalara subtenon PRP (trombositten zengin plazma) veya Wharton jöle Kök hücre tedavisi uygulamak mümkündür. Bu tedavinin amacı özellikle retinitis pigmentoza hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmaktır. PRP veya Wharton jöle kaynaklı mezenkimal kök hücreler ile tedavi edilmektedir.
Ayrıca erken aşamalarda Wharton’un jöle türevli mezenkimal kök hücreleri ile tedavisi, Gece Körlüğü – Tavuk Karası hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için herhangi bir olumsuz etki olmaksızın etkili ve güvenli bir seçenek olarak kabul edilmektedir.
Özellikle Retinitis Pigmentosa hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda bir Retina Uzmanı Göz Doktorumuzdan randevu almanızı öneririz.
Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz: Tecrübeli ve Uzman Göz Doktorlarımız Kimler?. Katarakt Ameliyatları Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey. Hassas Profilli Hasta Programı Hakkında. Göz Tansiyonu Tedavileri Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey.
Bizi Ara +90 324 238 83 83