Aşırı ve istenmeyen tüy ve kıllar bir çok insan için yıllarca süregelen önemli bir sorundur. Öyle ki bu durum insanların sosyal ve mesleki hayatını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürür.İnsanın kendine olan güvenini kaybetmesine neden olur.

Sorunun Kaynağı

İstenmeyen kıl ve tüylerin oluşma sebepleri kişiden kişiye değişik olmakla birlikte genel olarak
– Ağda, cımbız vs. yöntemler,
– Ergenlik ve menopoz,
– Genetik, hormon dengesizliği,
– Doğum sonrası hormonlarda oluşan değişimler,
– Doğum kontrol hapları,
– Tüy bezlerinde oluşan sorunlar,
– Kortizon,
– Depresyon,
– Adrenalin salgısı nedenleri sayılabilir.

Üzülmeyin! Çaresiz Değilsiniz…
Bu sıkıntılı durumdan kurtulmak lazer epilasyon ile çok kolay…
Üstelik ağda, epilator vs. geleneksel epilasyon yöntemleri gibi acı verici değil. Hepsinden önemlisi lazer epilasyon uzun süre kalıcılığı olan bir tedavi yöntemidir.

Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon istenmeyen tüy ve kıllardan kurtulmak için deneyebileceğiniz en etkili yöntemdir. Lazer ışınlarının hedefinde melanin pigmenti vardır. Melanine ulaşan lazer ışınları burada bir ısı meydana getirerek kıl köklerini tahrip eder. Bunun sonucu olarak bölgede istenen epilasyon gerçekleşir.

Lazer Epilasyon Her Kişiye Uygulanır mı?
Lazer epilasyon uzun yıllardan beri güvenle uygulanan bir yöntem olmakla birlikte bazı durumlarda tedbiren tedaviden kaçınmak gerekir. Bu durumlar;
– Küçük yaşta olup kıl yapısı gelişimini tamamlamamış kişilerde
– Hamilelerde
– Cilt ve deri hastalığı bulunan kişilerde

Lazer Epilasyon Her Bölgeye Uygulanır mı?
Lazer epilasyon uygulaması yapılmayan ve sakıncalı bulunan bölgeler
– Skar ve açık yaralar,
– Egzama ve mantar hastalığı bulunan bölgeler,
– Et beni,
– Saç dipleri,
– Burun ve kulak içleri,
– Göz ve kirpik çevresi,
– Dövme üzerine (lazer dövme içerisinde ki pigmenti hedefleyeceğinden dövmede bozulmalar olabilir)

LAZER EPİLASYON ÇEŞİTLERİ
Lazer epilasyon her bünyede ve hatta aynı kişinin farklı bölgelerinde dahi aynı etkiyi göstermez. Bu durumda farklı dalga boylarında atışlar yapabilen cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır. En yaygın kullanılan lazer epilasyon çeşitleri;
– Alexandrite Lazer
– Nd:Yag Lazer
– Diode Lazer
– IPL

• Alexandrite Lazer
Alexandrite (755 nm) lazer ışınlarının hedefi kıllar olup, çevre dokulara zarar vermeden melanin pigmentine yoğunlaşarak epilasyonu sağlar.

• Diode Lazer
Diode (810nm) dalga boyuna sahip lazer sistemleridir. Aynı Alexandrite lazerde olduğu gibi hedef melanin pigmentidir.

• Nd:Yag Lazer
Nd:YAG (1064nm) lazer ışınları ise hemoglobin üzerine yoğunlaşarak kıl köklerini besleyen kılcal damarları etkileyerek epilasyonu sağlar.

• IPL (Intense Pulsed Light)
IPL sanılanın aksine bir lazer çeşidi olmayıp “yoğun atımlı ışık” anlamına gelen 400nm ila 1200nm arasında dalga boyuna sahip etkili bir epilasyon yöntemidir.

Peki ama Hangi Lazer?

Burada doğru soru “hangi lazer” yerine “bana hangisi daha uygun” veya “hangi lazer hangi bölgede daha etkili” olmalıdır. Çünkü lazer epilasyonda
– Ten rengi,
– Kıl rengi,
– Kılların kalınlığı,
– Kılların derinliği,
– Cilt hassasiyeti gibi kriterler dikkate alınmadan işleminin başarısı sağlanamaz.

Hangi Ten Renginde Hangi Lazer Daha Etkilidir?
Genel anlamda, ten renginin açık olduğu kıl-tüy renginin ise koyu olduğu kişilerde Alexandrite Lazer ile en başarılı sonuçlar alınmaktadır. Fakat daha esmer kişilerde Nd:Yag veya Diode Lazer kullanılmaktadır. Burada ten renginden kasıt genetik olarak kişinin ten rengidir. Güneşte bronzlaşmak suretiyle elde edilen ten rengine yapılan lazer atışları etkisizdir yada çok az etkilidir.
Kural olarak bilinmesi gereken kullanılan lazer ışınlarının tamamen pigmente (renk molekülü) duyarlı olmasıdır. Cihazın kıl, tüy veya herhangi bir materyali algılaması imkansızdır. Bronzlaşmış bir cilde yapılan atışlar bu nedenle çok risklidir. Lazer ışınları, kıl ve cilt ayrımı yapamayacağından ciltte kalıcı lekeler oluşabilir.

Hangi Kıl / Tüy Renginde Hangi Lazer Daha Etkilidir?
Alexandrite lazer koyu renkte tüy ve kıllar için en ideal yöntem olmakla birlikte hemen hemen diğer tüm lazerler koyu renkte tüy ve kıllarda etkilidir. Fakat burada Alexandrite lazeri tercih etmek yada mantık olarak düşük dalga boyuna sahip lazerleri tercih etmek tedaviyi daha acısız kılmaktadır. Daha açık renkte tüy ve kıllar (kızıl, sarı gibi) için Alexandrite yerine sırasıyla Diode ve Nd:Yag Lazer ve hatta IPL kullanılabilir.

Hangi Kıl / Tüy Kalınlığında Hangi Lazer Daha Etkilidir?
Kalın tüylere tüm lazerler hemen hemen aynı şekilde olumlu yanıt verirler. Sorun ince tüylerdedir. İnce tüylerde ise IPL en etkili yöntemdir. Çok daha ince olan ve lazer ve IPL’in etkisiz olduğu durumlarda biraz acılı bir uygulama olmasına rağmen kesin çözüm iğneli epilasyondur. Ancak kliniklerimizde iğneli epilasyon uygulaması yapılmamaktadır.

Hangi Kıl / Tüy Derinliğinde Hangi Lazer Daha Etkilidir?
Tüy ve kılların derinliği arttıkça yüksek dalga boyuna sahip cihazlar daha etkili olmaktadır. Tüy / kıl derinliği arttıkça doğru orantılı olarak sırasıyla Alexandrite (755nm), Diode (810nm), Nd:Yag (1064nm) Lazer tercih edilmelidir. Fakat ne kadar derine inilirse hissedilen acı artacaktır. Burada tüy ve kıl yapısına bakılarak tercih edilecek lazer, öncelikle Alexandrite Lazer olmalıdır.

Sonuç olarak…
Tüm lazer ve IPL sistemlerinin bir birine bir üstünlüğü olmayıp farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Kliniklerimizde Alexandrite Lazer, Diode Lazer, Nd:Yag Lazer teknolojileri başarıyla kullanılmaktadır.

Tedavi Süreci
Tedaviye başlamadan önce uzmanlarımız tarafından hastanın klinik öyküsü (clinical history) dinlenerek daha önce neler yapıldığı, hastanın ne tür işlemlere nasıl tepki verdiği gibi bilgiler ışığında hastaya tanı konulur. Kıllanmanın sebebinin hormanal mi yoksa genetik mi sorusunun cevapları aranır. Cilt ve kıl yapısı incelenerek nasıl bir tedavi yapılacağı belirlenir. Sonrasında uygulamaya geçilir. Bu süreç çok kısa bir sürede tamamlanır. Şayet diğer şartlar da uygunsa tedaviye aynı gün başlanabilir.

Seans Sayısı
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki lazer epilasyonla tek seansta kıl ve tüylerden kurtulmanın gerçekci bir karşılığı yoktur. Çünkü vücudumuzda ki tüy ve kıllar büyüme (anajen), dinlenme (telojen) ve dökülme (katajen) evrelerini geçirirler. Eğer bir kıl büyüme evresinde iken lazer uygulanırsa onun o seansta kalıcı olarak yok olması mümkün olabilir. Şayet büyüme evresinde değilse dökülme sağlanamaz. Lazer Epilasyon seans sayıları bu nedenle artmakta ve seanslar arasında 1 – 2 ay gibi süreler öngörülmektedir.

Seans Süreleri ve Seans Aralıkları
Lazer epilasyon seans süreleri, kılların yerleştiği yere ve kişinin genetik özelliklerine göre değişir. Lazer epilasyon seans süresi 15dk ila 45dk arasında değişebilir. Vücut bölgeleri için 1 – 3 ay aralıklarla 4-8 seans epilasyon yaptırılması gerekebilirken yüz epilasyonu için ayda 1 seanslık periyotlarla 6-12 seans yapılması yeterlidir. Yüz epilasyonunda seanslar vücut bölgelerine göre daha uzun sürebilir. Cilt üzerinde 0,5 cm uzunluğuna erişmiş olan kıllar daha fazla uzaması beklenmeden epilasyon zamanı için uygundur.

Lazer Epilasyon Öncesi Uyarılar
Elbette kliniklerimize geldiğinizde bu uyarılar uzmanlarımız tarafından sizlere aktarılacaktır fakat bu bilgiler ışığında en azından tedaviye başlama zamanınızı ayarlayabilirsiniz. Lazer epilasyon öncesinde;
– Kıl ve tüyleri köklerinden koparacak (ağda, epilasyon aleti, cımbız, iplik vb.) uygulamalardan kaçınılmalıdır. Bu yöntemler kıl köklerini incelterek kılların lazere duyarlılığını azaltmaktadır. Şayet bu uygulamalar yapıldı ise 3 hafta ara vererek sonrasında tedaviye başlanmalıdır.
– Uygulama öncesi güneşlenme ve bilhassa solaryumdan kaçınılmalıdır. Tedaviye 2-3 gün sonra başlanmalıdır.
– Kıllar makas veya traş bıçağı yardımı ile kısaltılmalıdır. Tüy dökücü kremlerin de kullanılmasında her hangi bir sakınca yoktur fakat kıl ve tüylerin cilt yüzeyine çıkması beklenmelidir. Epilasyon sırasında az da olsa bir ısı açığa çıkmaktadır dolayısıyla tüy ve kılların fazla uzun olması gereksiz ısı ve enerji açığa çıkarmaktadır.
– Tüylerin rengini sarartacak uygulamalardan da kaçınılmalıdır.
– Son altı ay içerisinde “Roaccutane” adlı ilacın kullanılmamış olması gerekir.

Lazer Epilasyon Sonrası Uyarılar
Tedavi sonrasında ciltte hafif yanma ve kızarıklar oluşabilir. Birkaç saat içerisinde ciltte duyulan yanma hissi geçecektir. Aynı şekilde kızarıklarda gün içerisinde normal durumuna gelecektir. Lazer Epilasyon sonrasında;
– Birkaç hafta güneş ışığı ve solaryuma maruz kalınmamalı, güneş ışığından kaçınmak mümkün değilse de yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
– Duş alırken suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edilmeli, bünyenin dayanabileceği en ılık sıcaklık seçilmelidir.
– Lazer epilasyon sonrası dökülmeyen kıllar, yine aynı şekilde ağda, epilasyon aleti, cımbız, iplik, tüy dökücü krem vb. yöntemlerle alınmamalıdır. En fazla makas ve traş bıçağı ile kısaltılabilir.
– Lazer epilasyon yapılmış bölgelerde kese, peeling vs. cildi tahriş edecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.